GPS-vastaanotin

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
(Ohjattu sivulta GPSr)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

GPS-vastaanotin (engl. GPS receiver tai GPSr) eli gepsi on mikä tahansa käsikäyttöinen GPS-järjestelmään liitetty vastaanotin. GPS-laite laskee gps-satelliittien lähettämistä signaaleista vastaanottimen paikan. Paikan määrittämiseksi tarvitaan vähintään kolmen satelliitin signaalia. Tarkkuus paranee, mitä useamman satelliitin signaalit ovat käytettävissä.

Nykyään tavallisin laite kätköilykäytössä lienee kännykän kokoluokkaa oleva erillinen vastaanotin, mutta myös älypuhelimiin ja kämmentietokoneisiin sisäänrakennetut GPS-vastaanottimet tai niiden kanssa käytettävät erilliset Bluetooth-liitäntäiset näytöttömät vastaanottimet ovat suosittuja.

GPS-vastaanottimen ehkä merkittävin ominaisuus on herkkyys. Herkempi laite reagoi nopeammin paikan muutoksiin. Tarkkuus on toinen ominaisuus. Perus-gps näyttää tarkkuuden noin 15 metrin tarkkuudella. Dgps-korjaussignaalilla tarkkuus paranee noin 3–5 metriin. WAAS-vastaanottimen tarkkuus on 3 metriä, mutta WAAS ei ole käytössä Suomessa. WAAS-laite osaa käyttää dgps-korjaussignaalia.

Yksi hyvin tavallinen piirisarja vastaanottimissa nykyään on SiRFstar III.

Toimintoja

Nykyaikaisessa GPS-vastaanottimessa on mahdollista tallentaa ns. reittipisteitä. Vastaanottimessa on myös kuljetun matkan tallennus.

GPS-paikantimen voi liittää tietokoneeseen välikaapelin avulla, jolloin sijaintitietoa voidaan välittää NMEA 0183 -standardin mukaisesti, sekä siirtää reittipisteitä molempiin suuntiin.