Ero sivun ”FTF” versioiden välillä

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(FTF:n määritelmä Geowikin mukaan)
(Kumottu muokkaus #37898, jonka teki 62.44.18.25 (keskustelu))
Rivi 1: Rivi 1:
 
'''FTF''' eli '''First to Find''' (suom. ensimmäinen löytäjä). Termiä käytetään kuvaamaan, että on ehtinyt ensimmäisenä vasta [[julkaisu|julkaistulle]] [[kätkö]]lle.
 
'''FTF''' eli '''First to Find''' (suom. ensimmäinen löytäjä). Termiä käytetään kuvaamaan, että on ehtinyt ensimmäisenä vasta [[julkaisu|julkaistulle]] [[kätkö]]lle.
  
Help me please , http://very-sexy-teens.50webs.com/teaching-teens-about-sex.html teaching teens about sex , http://very-sexy-teens.50webs.com/teen-sex-picture.html teen sex picture , http://very-sexy-teens.50webs.com/free-teen-first-time-sex.html free teen first time sex ,
+
== FTF:n määritelmä Geowikin mukaan ==
 +
Kätköilijöillä on erilaisia mielipiteitä siitä minkälainen löytö oikeuttaa merkitsemään kätkön FTF-löydöksi. Toisille tuottaa ongelmia esimerkiksi tilanne, jossa monta kätköilijää etsii kätköä samanaikaisesti. Koska wikissä on mahdollista kirjata kätköjen FTF-löytöjä sekä itselle että muille on tarkka määritelmä tarpeen. FTF-löytö määritellään tällä hetkellä seuraavasti:
 +
# Kaikki kätköä löytöhetkellä aktiivisesti etsineet [[nimimerkki|nimimerkit]] ovat oikeutettuja merkitsemään löydön FTF:ksi löytäjästä riippumatta. Tämä sääntö on omiaan vähentämään turhaa kyynärpäätaktikointia ja kannustamaan kätköilijöitä yhteistyöhön sooloilun sijaan.
 +
# Kätkön täytyy olla [[julkaisu|julkaistu]] jossakin yleisesti tunnetussa paikassa, jotta löytöä voi kutsua FTF:ksi. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi [[Geocaching.com]], [[Navicache.com]], [[Etusivu|Geowiki.fi]]. Sähköpostilla tai IRC:ssä yksityisesti lähetetyn kätkön löytö ei ole FTF vaan [[FBA]]. Tämä sääntö on olemassa siksi, että kaikilla käyttäjillä on periaattessa samat mahdollisuudet osallistua "kisaan".
 +
#Jotta [[nimimerkki|nimimerkit]] ovat oikeutettuja merkitsemään löydön FTF:ksi on kätkön oltava julkaistu kyseisellä sivustolla ennen löytöä, muuten kyseessä on [[FBA]]. Eli siis [[Geocaching.com|Geocaching.comissa]] julkaistun kätkön FTF:n saa merkata FTF:ksi vain jos kätkö on ennen löytöä julkaistu [[Geocaching.com|Geocaching.com-sivustolla]]. Sama koskee myös muilla kätkönlistaussivustoilla listattuja kätköjä. Kätkön FTF:n saa merkata vain sivustolle, jossa kätkö on julkaistu.
 +
# Löytö ei ole FTF jos kätköilijä on osallistunut kätkön hyväksyntään kätkötarkastajan ominaisuudessa, kätkön piilotukseen tai tehtävän suunnitteluun.
 +
# [[Tapahtumakätkö]]jen yhteydessä perustettujen [[jälkeläiskätkö]]jen FTF kuuluu ensimmäiselle löytäjälle, joka ei osallistunut itse tapahtumaan.
 +
 
 +
Eräät kätkijät ovat sitä mieltä että kaikki tällainen sofistiikka on täysin turhaa [[geopippeli]]n kasvatusta. Jos olet määritelmästä eri mieltä kannattaa herättää aiheesta keskustelua [[Keskustelu:FTF|keskustelusivulla]].
  
 
== Viivästytetty FTF-loggaus ==
 
== Viivästytetty FTF-loggaus ==

Versio 11. kesäkuuta 2009 kello 00.55

FTF eli First to Find (suom. ensimmäinen löytäjä). Termiä käytetään kuvaamaan, että on ehtinyt ensimmäisenä vasta julkaistulle kätkölle.

FTF:n määritelmä Geowikin mukaan

Kätköilijöillä on erilaisia mielipiteitä siitä minkälainen löytö oikeuttaa merkitsemään kätkön FTF-löydöksi. Toisille tuottaa ongelmia esimerkiksi tilanne, jossa monta kätköilijää etsii kätköä samanaikaisesti. Koska wikissä on mahdollista kirjata kätköjen FTF-löytöjä sekä itselle että muille on tarkka määritelmä tarpeen. FTF-löytö määritellään tällä hetkellä seuraavasti:

  1. Kaikki kätköä löytöhetkellä aktiivisesti etsineet nimimerkit ovat oikeutettuja merkitsemään löydön FTF:ksi löytäjästä riippumatta. Tämä sääntö on omiaan vähentämään turhaa kyynärpäätaktikointia ja kannustamaan kätköilijöitä yhteistyöhön sooloilun sijaan.
  2. Kätkön täytyy olla julkaistu jossakin yleisesti tunnetussa paikassa, jotta löytöä voi kutsua FTF:ksi. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi Geocaching.com, Navicache.com, Geowiki.fi. Sähköpostilla tai IRC:ssä yksityisesti lähetetyn kätkön löytö ei ole FTF vaan FBA. Tämä sääntö on olemassa siksi, että kaikilla käyttäjillä on periaattessa samat mahdollisuudet osallistua "kisaan".
  3. Jotta nimimerkit ovat oikeutettuja merkitsemään löydön FTF:ksi on kätkön oltava julkaistu kyseisellä sivustolla ennen löytöä, muuten kyseessä on FBA. Eli siis Geocaching.comissa julkaistun kätkön FTF:n saa merkata FTF:ksi vain jos kätkö on ennen löytöä julkaistu Geocaching.com-sivustolla. Sama koskee myös muilla kätkönlistaussivustoilla listattuja kätköjä. Kätkön FTF:n saa merkata vain sivustolle, jossa kätkö on julkaistu.
  4. Löytö ei ole FTF jos kätköilijä on osallistunut kätkön hyväksyntään kätkötarkastajan ominaisuudessa, kätkön piilotukseen tai tehtävän suunnitteluun.
  5. Tapahtumakätköjen yhteydessä perustettujen jälkeläiskätköjen FTF kuuluu ensimmäiselle löytäjälle, joka ei osallistunut itse tapahtumaan.

Eräät kätkijät ovat sitä mieltä että kaikki tällainen sofistiikka on täysin turhaa geopippelin kasvatusta. Jos olet määritelmästä eri mieltä kannattaa herättää aiheesta keskustelua keskustelusivulla.

Viivästytetty FTF-loggaus

FTF-metsästyksessä kätköilijöiden mielenkiinto loppuu kätköön heti kun se on löydetty ensimmäisen kerran. Samalla mielenkiinto vähenee kätkön etsintään epäinhimiilliseen aikaan kuten yöllä, liian kaukana sijaitsevaan kätköön, sateessa, pakkasella, jne. Ensimmäinen löytäjä voi viivästyttää löytönsä kirjaamista kätköilysivustolle, jotta useampi FTF-metsästäjä lähtisi liikkeelle. Viivästys toimii parhaiten niillä alueilla, joissa on tiheimmin kätköilijöitä. Tämä viivästäminen on harvinaista eikä suositeltavaa.

FTF-palkinnot

Jotkut kätköilijät jättävät joskus jonkin tavallista vaihtotavaraa arvokkaamman esineen eli FTF-palkinnon (engl. FTF Prize) ensimmäiselle löytäjälle. Palkinnot ovat Suomessa melko harvinaisia ja niitä on esiintynyt lähinnä vaikeissa mysteerikätköissä.

Variaatiot

Joskus käytetään lyhenteitä STF (Second to Find) tai TTF (Third to Find) kuvaamaan toisen tai kolmannen löytäjän "sijoitusta". Nämä lyhenteet eivät kuitenkaan ole kovin yleisesti käytössä.

Jossain kätkössä voi olla myös FNTF (First not to Find) tai FDNF (First Did Not Find), joka tarkoittaa ensimmäistä yrityksistä huolimatta löydöttä jäänyttä kätkön etsintää.