Silica-gel

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Versio hetkellä 9. marraskuuta 2008 kello 12.15 – tehnyt 91.154.102.135 (keskustelu) (Ak: Uusi sivu: =Silica-gel= [http://en.wikipedia.org/wiki/Silica_gel Silica-geliä] eli ''silicaa'' käytetään kosteuden poistamiseen. Koska geokätköt ovat pitkiä aikoja kosteissa olosuhteissa...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Silica-gel

Silica-geliä eli silicaa käytetään kosteuden poistamiseen. Koska geokätköt ovat pitkiä aikoja kosteissa olosuhteissa, on tullut tavaksi suojata kätköjä kosteudelta nimenomaan silicalla.

Käyttö kätköissä

Tärkein kosteudelta suojattava esine kätköissä on useimmiten lokikirja. Tämän vuoksi yleisenä tapana onkin laittaa lokikirja omaan minigrip-pussiinsa pienen silica-pussin kanssa. Monet ovat tarkkoja siitä, että kynää ei saa laittaa samaan pussiin, koska varsinkin ahtaaseen kätkörasiaan tungettaessa kynä helposti puhkaisee minigripiin reiän, jolloin se ei enää suojaa kosteudelta.

Jos silicapusseja on käytössä reilummin, voi vaihtotavaroiden suojaksi laittaa toisen silican. Tämän kannattaa olla suhteessa kätkön kokoon. Järkevää lienee tällöin, että tavarat ovat omassa minigripissään.

Jotkut kätköt erikoistuvat vaihtamaan kosteudelle herkkiä vaihtotavaroita (kirjoja, tarroja, elektroniikkaa). Tällöin kosteudelta suojaamiseen tulee kiinnittää erikoista huomiota.

Valmiit silica-pussit

Monet tutustuvat silicaan ensimmäisen kerran löydettyään pussin ostamansa elektronisen laitteen myyntipakkauksesta. Tällaisten ostosten yhteydessä kannattaakin kerätä silicapussi talteen myöhempää kätköilykäyttöä varten.

Elektroniikan lisäksi niillä suojataan kuljetuksen ajaksi mm. nahkatavaroita (kengät, vyöt, käsilaukut, lompakot) ja vaatteita. Mikäli tuntee näiden alojen myymälöissä työskenteleviä, voi pyytää heitä keräämään silicapusseja talteen, kun liikkeen varastoon saapuu uutta tavaraa ja hakea sitten isompi erä kerralla. Kannattaa muistaa, että liikkeiden henkilökunta ei välttämättä tunne silica-nimeä; esimerkiksi eräässä varastossa silicaa kutsuttiin do-not-eat-nimellä pussiin painetun tekstin mukaan.

Itse tehdyt pussit

Silicapusseja voi myös tehdä itse. Varsinkin suurempien kätköjen suojaamiseen riittävän suurta silicapussia voi olla muuten vaikea löytää.

Rakeiden saatavuus

Askarteluliikkeistä voi saada silicaa esim. kukkien kuivatukseen, mutta hinta on kuuleman mukaan korkea. Useimmat käyttävät kissanhiekaksi tarkoitettua kristallihiekkaa, jota myös kutsutaan helmiksi. Tavara on aivan samaa kuin askartelukaupan tuotekin, ellei mukaan ole lisätty hajustetta. Yhdestä kissanhiekkapussista riittää kätkönkuiviketta pitkäksi aikaa.

HUOM! Muuntyyppisiä kissanhiekkoja ei tule käyttää geokätköissä. Savi-eli betonipohjaiset kissanhiekat muuttuvat kastuessaan liejuksi, joka päinvastoin sotkee ja tuhoaa kätkön sisällön. Sahajauhopelletit taas hajoavat, jonka jälkeen kätkö on täynnä sahanpurua.

Pussin materiaali

Aitoon Niksi-Pirkka -henkeen silican voi tietenkin pakata sukkahousujen pätkään, joka solmitaan kiinni. Myös kankaasta voi ommella pieniä pusseja ompelukoneella (itse käytin vanhaa lakanaa).

Joskus on ehdotettu silicapussiksi myös kahvinsuodatinpaperia; vaikka se onkin tarkoitettu kestämään kosteutta niin sen tarkoitettu käyttöikä on muutamia minuutteja eikä muutamia vuosia. Samoin ehdotetut sulkemistavat (niitit, teippaaminen) eivät tunnu luotettavilta käyttöolosuhteet huomioiden.