Geohashing

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Geohashing on leikkimielinen ja seikkailuluonteinen harrastus, jossa tavoitteena on päästä tietokoneen satunnaisesti arpomiin koordinaattipisteisiin. Pisteisiin ei ole piilotettu mitään, vaan tavoitteena on ainoastaan päästä sinne. Paikka vaihtuu päivittäin ja käynti on ajoitettava sille päivälle, jolloin piste on paikoillaan.

Satunnaisen paikan määrityksen perusteena on DOW-indeksin arvo New Yorkin pörssin avautuessa. Menetelmä on julkaistu XKCD-nettisarjakuvasivulla.

Maapallo on jaettu 64800 ns. graticuleen. Graticulet ovat (osapuilleen) suorakaiteen muotoisia kaistaleita, joiden kaikkien sivujen pituus on 1°. Graticule nimetään asukasluvultaan suurimman väestökeskittymänsä mukaan. Esimerkiksi graticule (61,23) on Tampere ja (-33,151) on Sydney. Harvaanasutuilla alueilla pienikin kylä voi saada nimikkograticulen. (66,26) on Vanttauskoski.

Arvottu piste sijoittuu aina samaan kohtaan jokaista graticulea. Jos piste on siis kohdassa N 61,12345° E 23,67890° Tampereen graticulessa, niin silloin se on kohdassa N 66,12345° E 26,67890° Vanttauskoskella.

Seuraavan päivän piste arvotaan aina New Yorkin pörssin avautuessa (klo 16:30 Suomen aikaa). Perjantaisin arvotaan pisteet myös sunnuntaille ja maanantaille, koska pörssi on viikonloppuna suljettu. Arvonta-algoritmi on laadittu siten, että pisteet liikkuvat eri paikkoihin myös viikonloppuna, vaikka uutta indeksiarvoa ei olekaan tarjolla.

Geohashing-sivusto on Wiki-pohjainen. Jokainen käyttäjä voi niin halutessaan luoda oman profiilisivun, graticulesivuja ja editoida niitä niin kuin mielenkiintoa riittää. Harrastuksen leikkimielisyys korostuu erilaisissa bannereissa, joita käyttäjä voi lisäillä profiilisivulleen saavutustensa mukaan.

Katso myös