Geokätkö

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
(Ohjattu sivulta Kätkö)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Geokätkö (engl. Geocache) tai kätkö on geokätköilyssä etsittävä kohde. Kätkössä on yleensä fyysinen kätkörasia maastossa, kuten esimerkiksi pakastusrasia metsässä tai filmipurkki kaupunkiympäristössä. Kaupunkikätköjä sanotaan urbaanikätköiksi. Kätkörasian tulee olla sään kestävä. Kätkörasia voi olla ympäristöönsä naamioituva, jotta se ei ole liian helposti löydettävissä.

Joissakin kätkötyypeissä kuten maisemakätkössä ei ole kätköpurkkia ja wherigo-kätkössäkään ei välttämättä ole sitä.

Sisältö

Geokätkö sisältää kätkötiedotteen, lokikirjan, kynän ja mahdollisesti myös teroittimen. Kosteuden poistamiseksi kätköissä käytetään silica-pusseja. Edellä mainittuja ei saa poistaa kätköstä. Lisäksi kätkössä voi olla reissaajia, geokolikoita sekä muita rekisteröimättömiä vaihtotavaroita.

On hyvä, jos kätkön omistaja aika ajoin vertaa lokikirjan merkintöjä vastaaviin tietoihin Internetissä. Hän voi poistaa virheelliset merkinnät Internetin kätkökuvaussivun logeista. Lokikirjan tultua täyteen merkintöjä kätkön omistaja vaihtaa sen uuteen tyhjään hyvissä ajoin ennen kuin vanha kirja täyttyy. Joskus näkee, että kätkön löytänyt kätköilijä tuo lisäpaperia lokimerkintöjä varten.

Paikka

Geokätkö tulee sijaita sellaisella paikalla, johon kellä tahansa on jokamiehen oikeuden mukaan vapaa pääsy. Esimerkiksi rakennusten sisälle ei saa asettaa geokätköä. Geokätköpaikoiksi sallitaan kyllä aidatut alueet, joihin pääsee vain tiettyinä kellonaikoina, jos kulku on silloin muuten vapaata.

Hyvän tavan mukaan geokätkön paikalle tulisi olla maanomistajan lupa. Yksityisille alueille eikä pihoille ei kätköä saa asettaa ilman lupaa. Luvan kanssa piilotettujen kätköjen pysyvyys on varmempaa.

Kätköjen sijoittamista luonnon- tai kulttuurihistoriallisesti merkittäviin tai muuten arkoihin ympäristöihin tulisi välttää. Esimerkiksi vanhat kivimuurit ovat kiistanalaisia kätköpaikkoja, koska kätkökoloja on niin paljon ja muurin kiviä joutuu väistämättä siirtelemään kätköä etsiessään. Tämän takia kivimuurikätköt on mm. Irlannissa suoraan kielletty.

Tila

Kätkön tila voi olla aktiivinen, jolloin se on käytössä. Hyllytetty kätkö on toistaiseksi poissa käytöstä, mutta palaa joskus takaisin. Arkistoitu kätkö on poistunut lopullisesti käytöstä.

Katso myös