Miten teen oman kätkön?

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä artikkelissa kerrotaan muutamia ohjeita, jotka olisi hyvä pitää mielessä kätköä piilottaessa. PekkaR:n sivustolla on kattava ohje kätkön listaamiseksi Geocaching.com:iin, joten sitä ei käsitellä tässä artikkelissa.

Kätköpaikan valintaan liittyviä ohjeita

 • Geocaching.com:n ohjeiden mukaan jokaisessa kätköpaikassa tulisi olla jotakin nähtävää. Kätköilijöillä on toki erilaisia mieltymyksiä, mutta jos paikka on mitäänsanomaton olisi kätkössä suotavaa olla jotakin muuta haasteellista tai erikoista.
 • Valmistaudu ylläpitämään kätköä. Tämän takia ns. lomakätköjä jotka ovat kaukana kotiseudultasi ei yleensä hyväksytä. Kätköjen lokit keräävät mielenkiintoisia kertomuksia kätköpaikasta, joten ennen huoltoa vaativan tai muuten ongelmallisen kätkön arkistointia kannattaa miettiä pitäisikö paikkaa hieman muuttaa tai antaa kätkö adoptoitavaksi.
 • Suomessa kosteus on pahin kätköjen tuhoaja. Pyri valitsemaan kätköpaikka siten, että vesi ei pääse valumaan rasian päälle, ja käytä silti kosteustiiviitä rasioita joihin laitat sisälle oikean kokoisia sinetöitäviä muovipusseja.
 • Kaupunkialueella kannattaa välttää piiloja, joiden läheisyyteen saatetaan virtsata.
 • Kätköä ei kannata sijoittaa paikkaan, jossa kätkön etsiminen vaikuttaa sivullisten ja viranomaisten silmissä erityisen epäilyttävältä toiminnalta.

Kätkön piilottamiseen liittyviä eettisiä ohjeita

 • Piilota vain kätköjä, joita itse haluaisit etsiä. Esimerkiksi jos et pidä mikrokätköistä tai laskentamulteista, älä myöskään piilota sellaisia.
 • Älä jätä vaihtotavaroiksi roskaa tai rikkinäisiä esineitä, kätkö ilman vaihtotavaraa on parempi kuin rasiallinen roskaa. Geocaching.com:n ohjeet kieltävät räjähdysaineet, ilotulitteet, ammukset, sytyttimet, teräaseet, lääkkeet, alkoholin ja muut vastaavat kätkötavarat. Minkäänlaista syötävää tai edes syötävältä tuoksuvaa ei kätköihin pidä laittaa, eikä kätkörasiaksi tulisi käyttää ruokaa sisältänyttä purkkia, sillä eläimet kyllä löytävät kätköpurkit paljon paremmin kuin ihmiset.
 • Mieti kuinka kätköilijät pääsevät kätköllesi. Vaikka Jokamiehen oikeudet takaavatkin luonnossa liikkumisen, harva kätköilijä halua joutua riitelemään asiasta vihaisen maanomistajan kanssa.

Kätkörasian valinta

 • Valitse kätkörasia, joka sopii alueelle ja piilopaikkaansa sekä on riittävän hyvin naamioitu ja säänkestävä.
 • Monet kätköilijät arvostavat isompaa rasiaa, koska siellä on tilaa reissaajille ja vaihtotavaroille. Piilopaikalla kannattaa katsella ympärilleen ja hieman kierrellä, koska muutaman kymmenen metrin sisällä voi olla paikka filmipurkkia isommalle rasialle. Rasian koko ei sinänsä vaikuta huollon tarpeeseen, vaan filmipurkki vaatii yhtälailla huoltoa.

Kätkövihjeet

 • Kätkön vihjeet ovat pelastaneet monta muuten epäonnistuneeksi jäävää kätköretkeä.
 • Maailman toiseksi huonoin vihje on jonkinlainen arvoitus jonka merkitys selviää vain jos/kun kätkö löytyy – arvoitusleikit eivät kentällä millään lailla edistä kätkön löytämistä, vaikka voivatkin kirjoitusvaiheessa tuntua tavattoman nokkelilta ja hauskoilta.
 • Maailman huonoin vihje on: "Et tarvitse vihjettä" – miksi joku vaivautuisi dekoodaamaan vihjeen mikäli ei sitä todellakin tarvitsisi?


Linkit