Nav4all

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Johdanto

Nav4all on näppärä, selkeällä suomenkielellä opastava navigointiohjelma matkapuhelimiin. Varsinaisia geokätköjä tällä ohjelmistolla ei juurikaan kannata etsiä, mutta kätkön lähestymiseen tämä saattaa olla varteenotettava vaihtoehto. Ohjelmisto perustuu siihen, että määränpään (esim. katuosoite tai koordinaatit) syöttämisen jälkeen ohjelmisto hakee opastamiseen tarvittavat tiedot GPRS-yhteyden kautta matkapuhelimeen. Tästä yhteydestä sitten muodostuvatkin kaikki käyttökulut. Käytännössä siirrettävän datan määrä on mitättömän pieni. Kuitenkin, jos haluaa käyttää karttanäyttöä, datan määrä luonnollisesti kasvaa.

Ohjelman käyttöön tarvitaan matkapuhelin, bluetooth-GPS ja GPRS-yhteys. Ohjelma on ilmainen vuoteen 2010 asti.

Käyttöönotto

Ohjelma ladataan ilmaiseksi sivustolta Nav4All.

Uusin versio tällä hetkellä on 8.0. Asennus kysyy erinäisiä asioita, kuten käytettävää kieltä jne. Jos bluetooth-GPS on lukittuna satelliitteihin, navigoinnin voi aloittaa.

Nav4Allin puutteeksi laskettakoon se, että sillä ei ole juuri minkäänlaista käyttötukea, joten ongelmatilanteissa kannattaa googlettaa erinäisiä foorumeita. Jotain vinkkiä voi kuitenkin etsiä Nav4Allin Support-sivuilta.

Käyttö

Ohjelmaan ei valitettavasti ole manuaalia tarjolla, joten tällä sivulla yritetään kertoa tärkeimmät ominaisuudet. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ohjelmistoon on ovelasti piilotettu pieni sisäänrakennettu manuaali, jonka saa näkyviin painamalla #-näppäintä.

Kun ohjelma pannaan päälle, käynnistyy automaattisesti myös puhelimen bluetooth-yhteys. Ohjelman ensimmäinen valikko on Aloitusvalikko, josta löytyy peräti 18 vaihtoehtoa. Näitä voi kukin ihmetellä itsenäisesti. Määränpää asetetaan valitsemalla kohta 3: Navigoi.... Valikoissa liikutaan joko painamalla matkapuhelimen nuolinäppäimiä tai valitsemalla seuraava/valitse ja takaisin.

Navigoi... -valikosta löytyy 13 vaihtoehtoa, joista käytännön kätköilyssä tarvitaan kohtaa 4: Osoitteen syöttö, jos sopiva katuosoite on tiedossa, tai kohtaa 8: Koordinaatit.

Osoitteen syöttäminen

Jos valitaan osoitteen syöttö, valitaan seuraavassa näytössä maa, esimerkiksi Suomi ja painetaan valitse. Seuraavassa näytössä, Paikka/kohdepiste/..., kirjoitetaan kaupunki. (Jatkossa maata ja kaupunkia ei tarvitse erikseen kirjoittaa, sillä ne jäävät muistiin ja ilmestyvät valikkoon...). Seuraavaksi kirjoitetaan kadun nimi. Koko nimeä ei tarvitse välttämättä naputella, alkuosa riittää, jolloin ohjelma ehdottaa kadunnimiä. Kadun valitsemisen jälkeen ohjelma kysyy talon numeroa. Jos sitä ei anneta, ohjelma antaa listan kadun risteyksistä. Myös käytetyt kadunnimet jäävät muistiin, joten niihin on helppo myöhemmin palata. Seuraavaa painettaessa navigointi käynnistyy, mikäli yhteys GPS:ään on muodostunut.

Koordinaattien syöttäminen

Jos osoiteta ei ole tiedossa, niin voidaan määränpää syöttää myös koordinaattien avulla. Ohjelma opastaa silloin lähimpään kohtaan lähimmällä tiellä. (Mainittakoon tässä yhteydessä, että tiestöä päivitetään koko ajan, eikä käyttäjän tarvitse siis näistä päivityksistä murehtia. Lisäksi teissä on mukana myös pieniä metsäteitä, joita ei esim Eniron kartoissa ole edes esitetty.)

Vaikka Aloitusvalikon alta löytyvien Asetusten/Yksiköt mukaan käytössä olisi Koordinaattimalli 2 eli perinteinen DD MM.MMM -formaatti, täytyy koordinaatit kuitenkin syöttää muodossa DD MM SS.S. Ohjelmistossa lienee bugi, joka toivon mukaan korjataan jossain seuraavassa versiossa. Kätkön koordinatit saa kyseiseen DMS-muotoon esimerkiksi kansalaisen karttapaikan avulla tai vielä nopeammin klikkaamalla kätkösivulla kohtaa other conversions.

Navigoi...-valikosta siis valitaan kohta 8: Koordinaatit. Huomaa, että pituusasteet ovat ylemmässä rivissä ja leveysasteet alemmassa, epäloogisessa järjestyksessä siis!! Kun ensimmäinen luku (esim 22) on syötetty, siirrytään seuraavaan laatikkoon ylä- ja alanuolinäppäimillä. Kun olet saanut kaikki numerot syötettyä, painetaan Seuraava. Tällöin näyttöön tulee Kohde-ikkuna, jossa pitäisi koordinaatit näkyä normaalissa formaatissa. Seuraavaa painettaessa navigointi alkaa.

Toiminnat navigoinnin aikana

Navigointinäyttö

Normaalissa navigointinäytössä näkyy suuntanuoli, etäisyys seuraavaan käännökseen, kokonaismatka, kello sekä valittu ajotyyli (esim: F1 = Helppo ajo, F4 = Ei valtateita, jne...). Ohjelma varoittaa käännöksistä 400 m ja 200 m ennen risteystä. Kun ollaan päästy lähelle määränpäätä, muuttuu tavallinen navigointinuoli kompassinuoleksi, joka osoittaa purkkia kohden.

Muutama "pikanäppäin" kannattaa muistaa: Vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä painamalla saadaan näkyviin luetteloa kaduista, kokonaisaikaa jne. Muita tärkeitä toimintoja saa näkyviin valintanäppäimellä (N70:ssä oikealla ylhäällä). 0 tuo esille tämänhetkisen karttanäytön ja 7 määränpään kartan. *-näppäimen painaminen tuo opastinnuolen päälle kompassinuolen, joka osoittaa määränpään suunnan. 8.0. versiossa vasen valintanäppäin tuo esille pikavalikon.

Karttanäyttö

Karttanäytön ja normaalin navigointinäytön välillä liikutaan 0-näppäimellä. Karttaa voidaan zoomata * ja # -näppäimillä tai numeronäppäimillä 1-6. Kursorin liikuttaminen nuolinäppäimillä kertoo teiden nimiä ja keskinäppäimen painaminen saattaa antaa lisätietoa, kuten kursorin koordinaatit. Kursorin siirtyessä kuvan ulkopuolelle kysytään ladataanko uusi kartta.

Muuta hauskaa

Aloitusvalikon kohdasta 11: Kompassi saa näkyviin suunnan ja etäisyyden seuraassa valikossa valittavaan osoitteeseen tai koordinaatteihin.

Aloitusvalikon kohdasta 12: GPS-tiedot saa näkyviin satelliittien tilan ja nykyiset koordinaatit.

Ohjelmasta poistutaan Aloitusvalikon kohdasta 18: Poistu.