Piilovihje

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Piilovihje (engl. Encrypted hint) on mm. Geocaching.com:ssa ja Navicache.com:ssa käytetty kätkökuvauksen kryptattu (eli salattu) osa.

Piilovihje on tarkoitettu auttamaan kätkön löytämisessä, jos se ei ilman vihjettä onnistu. ROT-13-koodaus on helppo purkaa paikan päällä, usein kätköilijät silti lukevat vihjeet etukäteen. Kätkösi vaikeusaste saattaa olla liian helppo, mikäli kätköä ei voi löytää vihjeettä.

Piilovihje on hyödyllisimmillään silloin, kun se antaa lähellä kätköpaikkaa pyörivälle etsijälle vihjeen, joka rajoittaa hakualuetta riittävästi. Esimerkiksi ajo-ohjeiden tai muiden pitkien selostusten kirjoittaminen kuvauksen vihjeosaan on turhaa ja niiden avaaminen kätköä etsittäessä lähinnä turhauttavaa. Samoin jonkinlaisen arvoituksen sisällyttäminen vihjeeseen on varsin hyödytöntä, koska tällaisen arvoituksen useimmiten ymmärtää vasta kätkön löydettyään – vihjettä purettaessa kätköilijä ei yleensä enää ole kovin ymmärtäväinen sanaleikkejä tai nokkeluustehtäviä kohtaan.

Maailman turhin vihje on "et tarvitse vihjettä" – mikäli kätkijä vaivautuu purkamaan vihjeen, hän selvästikin tarvitsee sitä!

Kätkövihjeessä hakasuluissa olevaa osuutta ei koodata, tätä usein käytetään erikielisten osuuksien tunnistamiseen toisistaan. Seuraava teksti talletettuna vihjeeksi:

[fi] Kiven alla
[en] Under stone

Tuottaa kätkösivulle koodatun muodon:

[fi] Xvira nyyn
[en] Haqre fgbar

Katso myös