Silica-gel

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Silica-gel

Silica-geliä eli silicaa käytetään kosteuden poistamiseen. Koska geokätköt ovat pitkiä aikoja kosteissa olosuhteissa, on tullut tavaksi suojata kätköjä kosteudelta nimenomaan silicalla.

Käyttö kätköissä

Tärkein kosteudelta suojattava esine kätköissä on useimmiten lokikirja. Tämän vuoksi yleisenä tapana onkin laittaa lokikirja omaan minigrip-pussiinsa pienen silica-pussin kanssa. Monet ovat tarkkoja siitä, että kynää ei saa laittaa samaan pussiin, koska varsinkin ahtaaseen kätkörasiaan tungettaessa kynä helposti puhkaisee minigripiin reiän, jolloin se ei enää suojaa kosteudelta.

Jos silicapusseja on käytössä reilummin, voi vaihtotavaroiden suojaksi laittaa toisen silican. Tämän kannattaa olla suhteessa kätkön kokoon. Tällöin lienee järkevää, että tavarat ovat omassa pussissaan.

Jotkut kätköt erikoistuvat vaihtamaan kosteudelle herkkiä vaihtotavaroita (kirjoja, tarroja, elektroniikkaa). Tällöin kosteudelta suojaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Valmiit silica-pussit

Monet tutustuvat silicaan ensimmäisen kerran löydettyään pussin ostamansa elektronisen laitteen myyntipakkauksesta. Tällaisten ostosten yhteydessä kannattaakin kerätä silicapussi talteen myöhempää kätköilykäyttöä varten.

Elektroniikan lisäksi niillä suojataan kuljetuksen ajaksi mm. nahkatavaroita (kengät, vyöt, käsilaukut, lompakot) ja vaatteita. Mikäli tuntee näiden alojen myymälöissä työskenteleviä, voi pyytää heitä keräämään silicapusseja talteen, kun liikkeen varastoon saapuu uutta tavaraa ja hakea sitten isompi erä kerralla. Kannattaa muistaa, että liikkeiden henkilökunta ei välttämättä tunne silica-nimeä; esimerkiksi eräässä varastossa silicaa kutsuttiin do-not-eat-nimellä ("donotiitti") pussiin painetun tekstin mukaan.[1]

Itse tehdyt pussit

Silicapusseja voi myös tehdä itse. Varsinkin suurempien kätköjen suojaamiseen riittävän suurta silicapussia voi olla muuten vaikea löytää.

Rakeiden saatavuus

Askarteluliikkeistä voi saada silicaa esim. kukkien kuivatukseen, mutta hinta on kuuleman mukaan korkea. Useimmat käyttävät kissanhiekaksi tarkoitettua kristallihiekkaa, jota myös kutsutaan helmiksi. Tavara on aivan samaa kuin askartelukaupan tuotekin, ellei mukaan ole lisätty hajustetta. Silika kissanhiekkaa saa tavallisesta marketista. Yleinen käytössä oleva merkki tuntuu olevan "Rainbow Vaaleat rakeet Kissanhiekka". Yhdestä kissanhiekkapussista riittää kätkönkuiviketta pitkäksi aikaa.

HUOM! Muuntyyppisiä kissanhiekkoja ei tule käyttää geokätköissä. Savi- eli bentoniittipohjaiset paakkuuntuvat kissanhiekat muuttuvat kastuessaan liejuksi, joka päinvastoin sotkee ja tuhoaa kätkön sisällön. Kissan hiekkalaatikosta tuttu paakku muodostuu vasta liejuvaiheen jälkeen. Sahajauhopelletit taas hajoavat, jonka jälkeen kätkö on täynnä sahanpurua.

Pussin materiaali

Aitoon Niksi-Pirkka -henkeen silican voi tietenkin pakata sukkahousujen pätkään, joka solmitaan kiinni. Myös kankaasta voi ommella pieniä pusseja ompelukoneella (itse käytin vanhaa lakanaa).

Joskus on ehdotettu silicapussiksi myös kahvinsuodatinpaperia; vaikka se onkin tarkoitettu kestämään kosteutta niin sen tarkoitettu käyttöikä on muutamia minuutteja eikä muutamia vuosia. Samoin ehdotetut sulkemistavat (niitit, teippaaminen) eivät ole luotettavia käyttöolosuhteet huomioiden. Olen joskus tavannut kätkön jossa pussin hajoamisen lisäksi niitit olivat ruostuneet.

Silican kuivaaminen ja käyttö uudelleen

Silica imee lähes oman painonsa verran vettä, jonka jälkeen se ei enää ime lisää. Märän silican voi kuivata esim. uunissa 120 C, pari tuntia. Jotkut kertovat myös kuivattaneensa silican pitämällä lämpöpatterin päällä yön yli. Kuivatuksessa pitää huomioida myös pussimateriaalin lämmönkesto.

Silica ei kestä loputonta määrää kuivatuksia, vaan aikaa myöden se murenee. Kun pussi tunnustellessa vaikuttaa selvästi erilaiselta kuin käyttämätön silica, on se syytä korvata uudella.

Silican säilyttäminen

Kuiva silica imee itseensä kosteutta jopa huoneilmasta. Sen vuoksi silica tulisi varastoida suljetussa muovipussissa. Maastoon silloin tällöin kätköilylaukussa kulkeva silicapussi pysyy riittävän hyvin suojassa esimerkiksi kahden sisäkkäisen minigripin sisällä, kunhan se on suurimman osan ajasta kuivassa sisätilassa.

Jos haluat säilyttää käyttökuntoisia silicapusseja tai pakkaamatonta silicaa pidempään viileässä, kosteassa tilassa (autotalli), on syytä suojata se vielä paremmin.

Ulkona varastoitava silica

Jos haluat säilyttää valmiita silicapusseja vaikkapa auton tavaratilassa ja pysäköit autosi säännöllisesti ulos, tai jos haluat jättää silicapusseja kätköihin vaihtotavaraksi, on ne syytä pakata yksittäin kuumasaumatun muovin sisään. Näin silica ei pääse imemään itseensä kosteutta varastoinnin aikana ja sen voi ottaa paketissaan mukaan. Silloin silicapussi säilyy käyttökuntoisena siihen asti, että se poistetaan pakkauksestaan suojattavaksi aiotulla kätköllä.