FTF

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

FTF eli First to Find. Termiä käytetään kuvaamaan, että on ehtinyt ensimmäisenä vasta julkaistulle kätkölle.

FTF:n määritelmä Geowikin mukaan

Kätköilijöillä on erilaisia mielipiteitä siitä minkälainen löytö oikeuttaa merkitsemään kätkön FTF-löydöksi. Toisille tuottaa ongelmia esimerkiksi tilanne, jossa monta kätköilijää etsii kätköä samanaikaisesti. Koska wikissä on mahdollista kirjata kätköjen FTF-löytöjä sekä itselle että muille on tarkka määritelmä tarpeen. FTF-löytö määritellään tällä hetkellä seuraavasti:

  1. Kaikki kätköä löytöhetkellä aktiivisesti etsineet nimimerkit ovat oikeutettuja merkitsemään löydön FTF:ksi löytäjästä riippumatta. Tämä sääntö on omiaan vähentämään turhaa kyynärpäätaktikointia ja kannustamaan kätköilijöitä yhteistyöhön sooloilun sijaan.
  2. Kätkön täytyy olla julkaistu jossakin yleisesti tunnetussa paikassa, jotta löytöä voi kutsua FTF:ksi. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi Geocaching.com, Navicache.com, Geowiki.fi. Sähköpostilla tai IRC:ssä yksityisesti lähetetyn kätkön löytö ei ole FTF vaan FBA. Tämä sääntö on olemassa siksi, että kaikilla käyttäjillä on periaattessa samat mahdollisuudet osallistua "kisaan".
  3. Löytö ei ole FTF jos kätköilijä on osallistunut kätkön hyväksyntään kätkötarkastajan ominaisuudessa, kätkön piilotukseen tai tehtävän suunnitteluun.
  4. Tapahtumakätköjen yhteydessä perustettujen jälkeläiskätköjen FTF kuuluu ensimmäiselle löytäjälle, joka ei osallistunut itse tapahtumaan.

Jos olet määritelmästä eri mieltä kannattaa herättää aiheesta keskustelua keskustelusivulla.

Eräät kätkijät ovat sitä mieltä että kaikki tällainen sofistiikka on täysin turhaa geopippelin kasvatusta. Geocaching.com ei edes tilastoi FTF:iä, vaan se on tehtävä tähän wikiin. Tämän wikin pohjalta Ville Saaren georankingsivu rankkaa kätköilijät heidän FTF-määriensä mukaan.

Viivästytetty FTF-loggaus

FTF-metsästyksessä kätköilijöiden mielenkiinto loppuu kätköön heti kun se on löydetty ensimmäisen kerran. Samalla mielenkiinto vähenee kätkön etsintään epäinhimiilliseen aikaan kuten yöllä, liian kaukana sijaitsevaan kätköön, sateessa, pakkasella, jne. Ensimmäinen löytäjä voi viivästyttää löytönsä kirjaamista kätköilysivustolle, jotta useampi FTF-metsästäjä lähtisi liikkeelle. Viivästys toimii parhaiten niillä alueilla, joissa on tiheimmin kätköilijöitä. Tämä viivästäminen on harvinaista eikä suositeltavaa.

FTF-palkinnot

Jotkut kätköilijät jättävät joskus jonkin tavallista vaihtotavaraa arvokkaamman esineen eli FTF-palkinnon (engl. FTF Prize) ensimmäiselle löytäjälle. Palkinnot ovat Suomessa melko harvinaisia ja niitä on esiintynyt lähinnä vaikeissa mysteerikätköissä.

Variaatiot

Joskus käytetään lyhenteitä STF (Second to Find) tai TTF (Third to Find) kuvaamaan toisen tai kolmannen löytäjän "sijoitusta". Nämä lyhenteet eivät kuitenkaan ole kovin yleisesti käytössä.

Jossain kätkössä voi olla myös FNTF (First not to Find) tai FDNF (First Did Not Find), joka tarkoittaa ensimmäistä yrityksistä huolimatta löydöttä jäänyttä kätkön etsintää.