Mitä geokätköily on?

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä on listattu muutamia erityispiirteitä joita kätköilystä löytyy. Ihmisillä on monia erilaisia motiiveja harrastamiseen, mutta tässä on eräitä tyypillisimpiä.

Ulkoilua

Kätköt ovat ulkona, joten pahimpienkin sohvaperunoiden on noustava ylös ja lähdettävä liikkeelle. Kätköily antaa monille hyvän syyn lähteä lenkille ja käymällä kätköjä löytää jatkuvasti uusia mielenkiintoisia paikkoja. Ulkoilu on terveellinen harrastus. Painonhallintamuotona se on mielekäs tapa liikkua.

Monet kätköt on piilotettu luonnonkauniisiin paikkoihin. Kätköpaikalta tai sen lähistöltä avautuu huikeita maisemia.

Retkeilyä

Monet kätköilijät pitävät luonnossa liikkumisesta ja pidemmistäkin patikkaretkistä. Kätköjä on paljon luonnonpuistoissa ja retkeilyreittien varrella, joten nämä kaksi harrastusta on helppo yhdistää. Kätköilyretkellä voi olla mukana eväitä. Kätköretkillä voi sytyttää nuotion ja keittää siinä kahvit tai paistaa makkaraa, mikäli se on alueella sallittua. Tauko voi olla hyväksi vaikean kätkön etsimisessä kun keskittymiskyky ja pitkäjänteisyys herpaantuu. On olemassa myös kätköjä, jonne pääsy vaatii pitkää patikointia ja yöpymistä.

Aarteenetsintää

Arvoitusten ratkaiseminen ja aarteiden etsintä voi olla melkein yhtä mielenkiintoista kuin miltä se kuulostaa. Mysteerien ratkaiseminen ja salapoliisimainen liikkuminen lähiympäristössä ovat monen kätköilijän arkipäivää. Mysteerien ja arvoitusten rakentelijoille kätköily on sopiva reitti kiinnostuneiden etsijöiden värväämiseen.

Osa aarteista on ns. reissaajia. Kätköily on myös niiden kuittaamista nähdyiksi ja kuljettamista kätköltä toiselle.

Moderni suunnistusmuoto

Kätköilyssä pääsee alkuun vaikka kartalla ja kompassilla, mutta GPS-paikannuksen, internetin ja muun elektroniikan tehokas hyödyntäminen etsimisen apuna on toisille mieleen.

Ekstremeä

Jotkut kätköt ovat paikoissa, jonne meneminen vaatii uskallusta ja sopivat varusteet. Jos nykyinen ekstremekätkötarjonta ei ole riittävän haastava, voi aina piilottaa uuden ja vaikeamman. Näitä kätköjä etsiessä ihminen ylittää omat rajansa. Laajentaa kykyjänsä.

Välineurheilua

Kätköilyssä voi välineisiin käyttää määrättömästi rahaa, alkaen GPS-laitteista ja kätkölaatikoista, päätyen vuorikiipeilyvarusteisiin, sukellusvälineisiin ja maastoajoneuvoihin.

Kilpailua

Joillekin kilpaileminen on elämänmuoto. Kätköilyssä voi kilpailla FTF-huntingissa, löydettyjen kätköjen määrässä, yms. Joillekin kilpailu on leikkimielistä ja jotkut kilpailevat veren maku suussa.

Ihmisiin tutustumista

Kätköilijät järjestävät tapahtumia, joissa toisiin kätköilijöihin voi tutustua. Toisia kätköilijöitä näkee joskus kätköilläkin. Kummassakin tapauksessa syntyy usein keskustelua.

Oman kätkön tekoa

Jossain vaiheessa kätköilijä haluaa tehdä oman kätkön. Ensin sitä suunnitellaan ja sitten toteutetaan. Oma lukunsa on naamioinnin suunnittelu. Sen jälkeen seurataan, kuka löytää ensimmäisenä. Ja sitten sen jälkeen on mukava lukea lokeista erilaisia kertomuksia, miten kätkö löytyi.