Reissaajien loggaaminen

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käsissäsi on ihka ensimmäinen löytämäsi travelbugi tai geokolikko ja tunnelma katossa. Mutta mitäs tälle ötökälle pitää tehdä?

Tässä artikkelissa kerrotaan miten erilaisten reissaajien kanssa tulee menetellä.

Reissaajat Geocaching.comissa

Jos et ole koneen ääressä ja aiot pudottaa matkalaisen saman reissun aikana johonkin toiseen kätköön tai et aio siirtää sitä lainkaan, ota itsellesi talteen reissaajan yksilöllinen seurantakoodi. Sen löydät TB:n metallisesta levystä tai kolikosta itsestään.

Seurantakoodi on reissaajassa oleva numeroita ja/tai kirjaimia sisältävä osuus. Joissain kolikoissa voi seurantakoodin perässä olla viivalla erotettu osuus, esim. XA54RT-0024. Seurantakoodi on viivaa edeltävä osuus, viiva ja sen jälkeinen osuus jätetään siis pois.

Tämän koodin avulla pystyt ilmoittamaan muille harrastajille sivuston kautta, että olet löytänyt tai siirtänyt kolikkoa tai bugia.

Kannattaa aina tarkastaa reissaajassa oleva seurantakoodi. Joidenkin reissaajien mukana on paperilapulla hyvältä näyttävä (TB-alkuinen) koodi joka kuitekin on kyseisen reissaajan ns. referenssikoodi. Tällä koodilla reissaajan tiedot voi katsoa mutta loggausta ei voi tehdä.


Reissaajan Kirjaaminen

Kirjaaminen tapahtuu reissaajan omalla sivulla, sivun löydät seuraavasti:

 • Mene sivulle: http://www.geocaching.com/track/
 • Laita "Enter the Geocoin or Travel Bug tracking number" -ruutuun reissaajasta löytyvä seurantakoodi ja paina "Track"

Vaihtoehtoisesti voit myös vierailla sen kätkön sivulla josta löysit reissaajan, sivun oikeassa reunassa on otsikko "Inventory", jonka alla pitäisi olla listattuna kätkössä olevat kolikot ja bugit. Klikkaa haluamasi kohteen nimeä, niin pääset reissaajan omalle sivulle. Sivun oikeassa yläreunassa valittavana kohta "Found it? Log it!" josta pääset kirjaamaan löydön

Reissaajan loggaaminen käy pohjimmiltaan samalla tavoin, kuin kätkön loggaus.

Valitse nyt yksi seuraavista vaihtoehdoista:

 1. Jos siirsit bugin toiseen kätköön tai poimit sen mukaasi, valitse alasvetovalikosta "Retrieved from kätkön nimi..." –kohta.
 2. Jos vain näit reissaajan ilman että siirsit sitä, valitse "Discovered it". Näin toimitaan esimerkiksi silloin kun olet nähnyt reissaajan kaverin kädessä.
 3. Jos löysit bugin, jota ei olekaan oikein pudotettu kyseiseen kätköön tai jos sait TB:n vaikka toiselta harrastajalta, valitse "Grab..."
 4. Jos haluat vain lisätä huomautuksen valitse "Write note". Voit esimerkiksi jälkikäteen lisätä kuvia reissaajasta jota olet aikaisemmin siirtänyt.
 • Tarkasta, että päivämäärä on oikein.
 • Täytä "Travel Bug Tracking #" -ruutuun reissaajan seurantakoodi
 • Kirjoita "Comments"–kenttään haluamasi kommentit ja lopuksi valitse "Submit log entry".

Jos poimit reissaajan kätköstä siirtyy reissaaja omaan tavaralistaasi (My Inventory). Tavaralistasi löydät oman profiilisivusi sivupalkista.

Reissaajan pudotus kätköön

Kun hallussasi on reissaajia, niin aina kun loggaat uutta kätköä, loggaussivun alareunaan ilmestyy "Dropped off any Travel Bugs?" -valinta, josta voit valita ne matkalaiset jotka olet pudottanut kyseiseen kätköön. Jos jätät useampia reissaajia yhteen kätköön, niin paina Ctrl pohjaan ja valitse hiiren vasemmalla painikkeella pudotetut reissaajat.

 • Normaalisti pudotus logataan löytömerkinnän yhteydessä alla mainitulla tavalla. Jos kuitenkin pudotus unohtuu löytöloggauksesta voit pudottaa reissaajan myös kirjoittamalla huomautuksen ("Write note")
 • Mene kätkön sivulle jonne reissaajan pudotit, ja valitse normaalisti "Log your visit"
 • Valitse loggaustapa (Found it/Write note)
 • Valitse pudotuspäivä
 • Kirjoita loggauksesi, tai jos olet kirjoittamassa huomautusta laita vaikkapa "reissaajan pudotus"
 • Sivun alaosassa on ruutu missä näkyy reissaajat mitkä ovat taskussasi. Valitse sieltä pudotettava reissaaja klikkaamalla
 • Lopuksi paina "Submit log entry"

Merkintöjen kieli

Huomaathan että kommentit on hyvä kirjoittaa reissaajan omistajan ymmärtämällä kielellä. Eli jos reissaajan kuvaus on kirjoitettu englanniksi olisi hyvä kommentitkin kirjoittaa englanniksi. Jos englannin kieli tuntuu hankalalta, voit kirjoittaa pitemmän kuvauksen suomeksi ja tiivistää lyhyesti kuvauksen englanniksi. Oikean kielen käyttö ei ole pakollista, mutta reissaajan omistaja varmasti haluaisi seurata reissaajan kulkua ja jos viestit kirjoitetaan kielellä mitä omistaja ei ymmärrä, seuraaminen on huomattavasti vaikeampaa.

Lisätietoa