Travelbugi

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Travelbugi tai TB (engl. Travel Bug) eli bugi tai reissuötökkä on Geocaching.comissa seurattava esine, jota kätköilijät siirtävät kätköstä toiseen.

Seuraaminen

Kätköilijät voivat tehdä haluamistaan tavaroista travelbugeja liittämällä niihin Groundspeakin myymän tunnistuslevyn (engl. Dog Tag). Levyssä on numero, jonka avulla bugin lähettänyt henkilö voi seurata sen liikkeitä. Bugin reitti ja käyttäjien lisäämät kuvat ja kommentit jäävät näkyviin bugin omalle webbisivulle Geocaching.comissa.

Hankkiminen

Travelbugien seuraamiseen tarvittavia tunnistuslevyjä voi hankkia esimerkiksi suomalaisesta www.kivenalla.fi geokaupasta. Tunnistuslevyt maksavat 6,50 € kappale ja pakettiin sisältyy varsinaisen levyn lisäksi kopiolevy, kiinnitysketju sekä aktivointikoodi.

Tehtävä

Useimmilla travelbugeilla on jokin tehtävä, joka on kirjoitettu bugin webbisivulle. Tehtävä voi myös olla liitetty bugin yhteyteen esimerkiksi laminoituna korttina. Useimmilla bugeilla ei ole muuta tavoitetta, kuin kiertää kätköstä toiseen, mutta toisilla on esimerkiksi eksoottisia matkustuskohteita tai mitä tahansa bugin omistaja onkin sattunut keksimään.

Bugi kätkössä

Bugit näkyvät kätkön matkustajalistassa kun bugin jättänyt käyttäjä on ehtinyt loggaamaan pudotuksen kätkön verkkosivulle. Bugia ei pitäisi pitää tavallisena vaihtotavarana siinä mielessä, että jos löydät kätköstä bugin, ei sinun tarvitse laittaa mitään tilalle tai vastaavasti et saisi ottaa kätköstä tavaraa jos jätät pelkän bugin.

Useat kätköilijät toivovat, että bugin ottanut kätköilijä kirjoittaa myös kätkön lokikirjaan, että on ottanut sen. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos tiedät ettet pääse kirjaamaan bugin noutoa verkkosivulle useaan päivään. Näin muut harrastajat eivät etsi bugia turhaan.

Geocaching.com loggaaminen

Kun olet ottanut geocaching.com:ssa seurattavan bugin tai kolikon ("matkustajan") kätköstä, sinun pitää "poimia" se itsellesi www-sivuilla. Tarvitset tähän matkustajaan kirjoitettua kuusimerkkistä "tracking codea", jota historiallisista syistä kutsutaan joskus myös "tracking numberiksi" (koodit olivat aluksi kokonaan numeroita).

"Poimiaksesi" matkustajan mene matkustajan omalle sivulle joko klikkaamalla sitä kätkön matkustajalistasta, tai erikseen vasemmasta valikosta "trackables" kautta (johon tarvitset matkustajan koodia). Matkustajan omalta sivulta valitse "Found it? Log it!". Tällöin voit valita login tyypiksi "retrieve from (kätkö)".

Mikäli matkustaja on sivustolla vielä jonkun kätköilijän hallussa (sijainniksi ilmoitataan "in the hands of (kätköilijä)" ja loggausvalinta on "grab it from...") kannattaa odottaa ainakin pari päivää ennen omaa loggaustaan, jotta toinen kätköilijä ennättää tehdä oman loginsa. Vaihtoehtoa "grab it..." voi käyttää, mikäli toinen kätköilijä antoi matkustajan sinulle, matkailija ei tuolloin saa matkustuskilometrejä.

Tarkista päivämäärä ja kirjoita "tracking code" kenttäänsä, kirjoita comments-kohtaan jotakin tietoja poimimisesta – usein jotain lyhyttä tyyliin "matka jatkuu". Painamalla "submit log entry" -nappia siirtyy matkustaja kätköstä sinun tunnuksesi inventaarioon.

Mikäli vain näit matkustajan esimerkiksi tapahtuman yhteydessä tai toisella kätköilijällä, voit myös valita lokityypiksi "discovered it" jolloin matkustaja ei siirry inventaarioosi.

Kun olet loggaamassa seuraavaa vierailuasi jollain kätköllä, sinulle tulee lokisivulle kullekin inventaariossasi olevalle matkustajalle pieni lisävalikko josta voit valita "dropped off" kertoaksesi olet pudottanut matkustajan tähän kätköön (tai "visited", jolloin matkustaja käväisi tällä kätköllä jäämättä sinne).

Bugien katoaminen

Uusille buginomistajille tulee toisinaan yllätyksenä että bugit saattavat kadota. Bugien katoaminen on hyvinkin tavallista ja johtuu yleensä aloittelevien kätköilijöiden välinpitämättömyydestä tai huolimattomuudesta. Bugit ovat myös alttiina ilkivallalle ja joskus niitä ja geokolikoita on varastettu kätköistä jopa järjestelmällisesti.

Kun bugi katoaa voi sille lähettää seuraajan käyttämällä kopiolevyä. Bugin hävittyä toisen kerran on vaihtoehtoina uuden bugin hankinta tai oman tunnistuslevyn tehtailu. Kadonneita bugeja ei kuitenkaan kannata uusia kovin nopeasti, koska toisinaan ystävälliset kätköilijät löytävät ne ja palauttavat kiertoon.

Katso myös