Ero sivun ”Koordinaatit” versioiden välillä

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p (Merkintätavat)
(Lisätty linkki ISO-standardiin)
 
(21 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 2: Rivi 2:
  
 
=== Maantieteelliset ja suorakulmaiset koordinaatit ===
 
=== Maantieteelliset ja suorakulmaiset koordinaatit ===
Nykyisellään yleisimmin maailmassa käytetään merenkulussa ja ilmailussa maantieteellisiä leveys- ja pituusasteita jotka on kiinnitetty [http://www.rog.nmm.ac.uk/ Greenwichin meridiaaniin] Englannissa sekä [http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4iv%C3%A4ntasaaja päiväntasaajaan].  Tällöin päiväntasaaja merkitään nollalla, pohjoisnapaa N90° ja etelänapaa S90° [[leveysaste]]ella (latitude), sekä Greenwichin kautta kulkeva pituus on sovittu olemaan nolla, josta sitten lasketaan 180° [[pituusaste]]tta (longitude) sekä itään (E) että länteen (W) päin. Tässä [http://fi.wikipedia.org/wiki/Koordinaatisto#Pallokoordinaatisto pallokoordinaatistoon] perustuvassa merkintätavassa koordinaattiviivat vääristyvät kun kartan [[ellipsoidi|ellipsoidiksi]] idealisoitu pinta projisoidaan litteälle paperikartalle.
+
Nykyisellään yleisimmin maailmassa käytetään merenkulussa ja ilmailussa maantieteellisiä leveys- ja pituusasteita jotka on kiinnitetty [http://fi.wikipedia.org/wiki/Greenwich Greenwichin meridiaaniin] Englannissa sekä [http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4iv%C3%A4ntasaaja päiväntasaajaan].  Tällöin päiväntasaaja merkitään nollalla, pohjoisnapaa N90° ja etelänapaa S90° [[leveysaste]]ella (latitude), sekä Greenwichin kautta kulkeva pituus on sovittu olemaan nolla, josta sitten lasketaan 180° [[pituusaste]]tta (longitude) sekä itään (E) että länteen (W) päin. Tässä [http://fi.wikipedia.org/wiki/Koordinaatisto#Pallokoordinaatisto pallokoordinaatistoon] perustuvassa merkintätavassa koordinaattiviivat vääristyvät kun kartan [[ellipsoidi|ellipsoidiksi]] idealisoitu pinta projisoidaan litteälle paperikartalle.
  
Suomessa käytetään maa-alueiden karttojen esityksessä [http://fi.wikipedia.org/wiki/Koordinaatisto#Suorakulmainen_koordinaatisto suorakulmaisia]  koordinaatteja, sillä niillä saadaan esitettyä maa-alueilla oleelliset tiedot parhaiten. Suomessa ollaan siirtymässä maa-alueilla [[KKJ]]:n [http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhten%C3%A4iskoordinaatisto yhtenäiskoordinaateista] [http://www.jhs-suositukset.fi/suomi/jhs154/ ETRS-TM35FIN] -projektioon ja tasokoordinaattijärjestelmään, joka pohjautuu kansainväliseen UTM -järjestelmään ja GRS80-datumiin. Erot GRS-80:n ja [[WGS-84]]:n välillä ovat niin pienet, että vastaanottimen datumina voi käyttää kumpaa tahansa. Koska KKJ-koordinaatit suorakulmaisuutensa lisäksi myös perustuvat eri [[ellipsoidi|ellipsoidiin]] kuin [[WGS-84]], tarvitaan varsin monimutkaista matematiikkaa koordinaattijärjestelmästä toiseen siirtymiseksi.
+
Suomessa käytetään maa-alueiden karttojen esityksessä [http://fi.wikipedia.org/wiki/Koordinaatisto#Suorakulmainen_koordinaatisto suorakulmaisia]  koordinaatteja, sillä niillä saadaan esitettyä maa-alueilla oleelliset tiedot parhaiten. Suomessa ollaan siirrytty maa-alueilla [[KKJ]]:n [http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhten%C3%A4iskoordinaatisto yhtenäiskoordinaateista] [http://www.jhs-suositukset.fi/suomi/jhs154/ ETRS-TM35FIN] -projektioon ja tasokoordinaattijärjestelmään, joka pohjautuu kansainväliseen UTM -järjestelmään ja GRS80-datumiin. Erot GRS-80:n ja [[WGS-84]]:n välillä ovat niin pienet, että vastaanottimen datumina voi käyttää kumpaa tahansa. Koska KKJ-koordinaatit suorakulmaisuutensa lisäksi myös perustuvat eri [[ellipsoidi|ellipsoidiin]] kuin [[WGS-84]], tarvitaan varsin monimutkaista matematiikkaa koordinaattijärjestelmästä toiseen siirtymiseksi.
  
 
=== Merkintätavat ===
 
=== Merkintätavat ===
Maantieteelliset koordinaatit voidaan merkitä varsin monessa erilaisessa muodossa. Historiallisesti on käytetty merkintää aste° minuutti' sekunti" jossa minuutit ja sekunnit ovat seksagesimaalisia (kuusikymmenkantaisia).
+
Maantieteelliset koordinaatit voidaan merkitä varsin monessa erilaisessa muodossa. Koordinaateissa käytetään yksiköitä D = asteet ([https://fi.wikipedia.org/wiki/Aste °]), M = (kulma)minuutit ([https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulmaminuutti ′]) ja S = (kulma)sekunnit ([https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulmasekunti ″]). Täydellisissä koordinaateissa tulee myös mainita onko piste pohjoisella (N) vai eteläisellä (S) pallonpuoliskolla ja ollaanko keskimeridiaanista länteen (W) vai itään (E).
  
Kansainvälisten sopimusten mukaisesti merenkulussa nykyään käytetään aste° minuutti.desimaali' -järjestelmää. Nykyään vaaditulla tarkkuudella annetaan usein myös minuutin sadas- tai tuhannesosa desimaalipisteellä erotettuna (DD°MM.mmm'). Kätköilyssä on [[GPS]]-laitteissa käytetyn [[WGS-84]]:n myötä käyttöön vakiintunut tämä muoto.
+
Historiallisesti on käytetty merkintää DD°MM′SS″ jossa minuutit ja sekunnit ovat seksagesimaalisia (kuusikymmenkantaisia) kuten ajanlaskussakin. Merkintää näkee edelleen yllättävän usein [[geojästi|geojästeille]] suunnatussa materiaalissa.
  
Kartografiassa nykyisellään käytetään paljon kokonaan desimaalisia sijainteja (DD.dddddd°), joskus myös etumerkillä osoittaman siirtymistä nollatasosta etelään/länteen.
+
[https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_6709#Order.2C_sign.2C_and_units Kansainvälisten standardien mukaisesti] merenkulussa nykyään käytetään asteita ja desimaaliminuutteja: DD°MM.MMM′ Nykyään vaaditulla tarkkuudella annetaan minuuteissa yleensä kolme desimaalia desimaalipisteellä erotettuna, kätköilyssä tämä on käyttöön vakiintunut muoto.
  
Täydellisissä koordinaateissa tulee myös mainita onko piste pohjoisella (N) vai eteläisellä (S) pallonpuoliskolla ja ollaanko keskimeridiaanista länteen (W) vai itään (E).
+
Kartografiassa nykyisellään käytetään paljon kokonaan desimaalisia sijainteja DD.DDDDDD° joskus myös etumerkillä varustettuna osoittaman siirtymistä nollatasosta etelään/länteen.
  
 
=== Koordinaattien eri merkintämuotoja ===
 
=== Koordinaattien eri merkintämuotoja ===
Seuraavat koordinaattimerkinnät tarkoittavat samaa pistettä. Koordinaateissa käytetään yksiköitä D = asteet (°), M = minuutit (') ja S = sekunnit ("). Yksiköt ja pituusasteiden etunolla voidaan myös tilanteesta riippuen jättää pois.
+
Seuraavat kolme koordinaattimerkintää tarkoittavat samaa pistettä. Yksiköt ja pituusasteiden etunolla voidaan myös tilanteesta riippuen jättää pois.
  
  DD°MM'SS"
+
{| {{prettytable}}
  N 60°12'45"      E 024°56'15"
+
|-
 +
| DD°MM′SS″ || N 60°12′45″  || E 024°56′15″
 +
|-
 +
| DD.DDDDDD° || N 60.212500° || E 024.937500°
 +
|-
 +
| DD°MM.MMM′ || N 60°12.750′ || E 024°56.250′
 +
|}
  
  DD.dddddd°
+
Aste-minuutti-sekunti muoto DD°MM′SS″ muutetaan muotoon DD°MM.mmm′ ottamalla asteet suoraan ja lisäämällä minuutteihin sekunnit jaettuna 60:llä. Desimaaliset koordinaatit DD.dddddd° muutetaan muotoon DD°MM.mmm′ ottamalla kokonaiset asteet suoraan ja kertomalla desimaaliosa 60:llä minuuttien saamiseksi.  
N 60.212500°      E 024.937500°
 
  
  DD°MM.mmm'
+
60°12′45″ → 60°(12+45÷60)′ → 60°12.750′
  N 60°12.750'      E 024°56.250'
+
  024.937500° → 024°(60×0.937500)′ → 024°56.250′
  
Aste-minuutti-sekunti muoto DD°MM'SS" muutetaan muotoon DD°MM.mmm' ottamalla asteet suoraan ja lisäämällä minuutteihin sekunnit jaettuna 60:llä. Desimaaliset koordinaatit DD.dddddd° muutetaan muotoon DD°MM.mmm' ottamalla kokonaiset asteet suoraan ja kertomalla desimaaliosa 60:llä minuuttien saamiseksi.  
+
=== Yksiköiden suuruusluokat ===
 
+
Yksi leveysasteen minuutti on [http://fi.wikipedia.org/wiki/Meripeninkulma meripeninkulma] (nautical mile), jonka tuhannesosa on tarkkaan 1.852 metriä. Suomen korkeuksilla pituusasteen minuutin tuhannesosa 0.001′ vaihtelee Pohjois-Lapin noin 0.63 metristä eteläisimmän Suomen noin 0.93 metriin. Tästä voimme päätellä että geokätköilyssä (minuutin tuhannesosien, eli kolmen desimaalin tarkkuudella annettu piste) parhaissa mahdollisissa vastaanotto-olosuhteissa päädytään [[GPS]]:n osoittamana parin metrin etäisyydelle kätköstä.
60°12'45" → 60°(12+45÷60)' → 60°12.750'
 
024.937500° → 024°(60×0.937500)' → 024°56.250'
 
  
 
== Koordinaatistomuutoksia ==
 
== Koordinaatistomuutoksia ==
 
* [http://aprs.ham.fi/ ham.fi]
 
* [http://aprs.ham.fi/ ham.fi]
 
* [http://www.merenkulkulaitos.fi/palvelut/merikartat/koordinaatistot.htm merenkulkulaitos.fi]
 
* [http://www.merenkulkulaitos.fi/palvelut/merikartat/koordinaatistot.htm merenkulkulaitos.fi]
 +
* [http://www.geocaching.com/wpt/ Geocaching.com Waypoint Conversions]
  
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
Rivi 45: Rivi 49:
  
 
[[Luokka:Termistö]]
 
[[Luokka:Termistö]]
 +
[[Luokka:Oppaat]]

Nykyinen versio 2. marraskuuta 2016 kello 15.22

Koordinaatit (engl. Coordinates) tarkoittavat kätkön tai reittipisteen paikan ilmaisemiseksi tarvittavaa numerosarjaa, joka ilmaistaan kätköilykäytössä WGS-84-järjestelmän maantieteellisinä koordinaatteina.

Maantieteelliset ja suorakulmaiset koordinaatit

Nykyisellään yleisimmin maailmassa käytetään merenkulussa ja ilmailussa maantieteellisiä leveys- ja pituusasteita jotka on kiinnitetty Greenwichin meridiaaniin Englannissa sekä päiväntasaajaan. Tällöin päiväntasaaja merkitään nollalla, pohjoisnapaa N90° ja etelänapaa S90° leveysasteella (latitude), sekä Greenwichin kautta kulkeva pituus on sovittu olemaan nolla, josta sitten lasketaan 180° pituusastetta (longitude) sekä itään (E) että länteen (W) päin. Tässä pallokoordinaatistoon perustuvassa merkintätavassa koordinaattiviivat vääristyvät kun kartan ellipsoidiksi idealisoitu pinta projisoidaan litteälle paperikartalle.

Suomessa käytetään maa-alueiden karttojen esityksessä suorakulmaisia koordinaatteja, sillä niillä saadaan esitettyä maa-alueilla oleelliset tiedot parhaiten. Suomessa ollaan siirrytty maa-alueilla KKJ:n yhtenäiskoordinaateista ETRS-TM35FIN -projektioon ja tasokoordinaattijärjestelmään, joka pohjautuu kansainväliseen UTM -järjestelmään ja GRS80-datumiin. Erot GRS-80:n ja WGS-84:n välillä ovat niin pienet, että vastaanottimen datumina voi käyttää kumpaa tahansa. Koska KKJ-koordinaatit suorakulmaisuutensa lisäksi myös perustuvat eri ellipsoidiin kuin WGS-84, tarvitaan varsin monimutkaista matematiikkaa koordinaattijärjestelmästä toiseen siirtymiseksi.

Merkintätavat

Maantieteelliset koordinaatit voidaan merkitä varsin monessa erilaisessa muodossa. Koordinaateissa käytetään yksiköitä D = asteet (°), M = (kulma)minuutit () ja S = (kulma)sekunnit (). Täydellisissä koordinaateissa tulee myös mainita onko piste pohjoisella (N) vai eteläisellä (S) pallonpuoliskolla ja ollaanko keskimeridiaanista länteen (W) vai itään (E).

Historiallisesti on käytetty merkintää DD°MM′SS″ jossa minuutit ja sekunnit ovat seksagesimaalisia (kuusikymmenkantaisia) kuten ajanlaskussakin. Merkintää näkee edelleen yllättävän usein geojästeille suunnatussa materiaalissa.

Kansainvälisten standardien mukaisesti merenkulussa nykyään käytetään asteita ja desimaaliminuutteja: DD°MM.MMM′ Nykyään vaaditulla tarkkuudella annetaan minuuteissa yleensä kolme desimaalia desimaalipisteellä erotettuna, kätköilyssä tämä on käyttöön vakiintunut muoto.

Kartografiassa nykyisellään käytetään paljon kokonaan desimaalisia sijainteja DD.DDDDDD° joskus myös etumerkillä varustettuna osoittaman siirtymistä nollatasosta etelään/länteen.

Koordinaattien eri merkintämuotoja

Seuraavat kolme koordinaattimerkintää tarkoittavat samaa pistettä. Yksiköt ja pituusasteiden etunolla voidaan myös tilanteesta riippuen jättää pois.

DD°MM′SS″ N 60°12′45″ E 024°56′15″
DD.DDDDDD° N 60.212500° E 024.937500°
DD°MM.MMM′ N 60°12.750′ E 024°56.250′

Aste-minuutti-sekunti muoto DD°MM′SS″ muutetaan muotoon DD°MM.mmm′ ottamalla asteet suoraan ja lisäämällä minuutteihin sekunnit jaettuna 60:llä. Desimaaliset koordinaatit DD.dddddd° muutetaan muotoon DD°MM.mmm′ ottamalla kokonaiset asteet suoraan ja kertomalla desimaaliosa 60:llä minuuttien saamiseksi.

60°12′45″ → 60°(12+45÷60)′ → 60°12.750′
024.937500° → 024°(60×0.937500)′ → 024°56.250′

Yksiköiden suuruusluokat

Yksi leveysasteen minuutti on meripeninkulma (nautical mile), jonka tuhannesosa on tarkkaan 1.852 metriä. Suomen korkeuksilla pituusasteen minuutin tuhannesosa 0.001′ vaihtelee Pohjois-Lapin noin 0.63 metristä eteläisimmän Suomen noin 0.93 metriin. Tästä voimme päätellä että geokätköilyssä (minuutin tuhannesosien, eli kolmen desimaalin tarkkuudella annettu piste) parhaissa mahdollisissa vastaanotto-olosuhteissa päädytään GPS:n osoittamana parin metrin etäisyydelle kätköstä.

Koordinaatistomuutoksia

Katso myös

Linkit